H&V

Heni a Viktor

Začiatky

Prvý Rizling vlašský nášho malého vinárstva bol vyrobený v roku 2005. Bez skúseností, ale s láskou, pozornosťou a starostlivosťou. Zrodil sa nádherný nápoj. Je silným dôkazom toho, že víno sa rodí už v hrozne; zdravé ovocie starých, ale zdravých koreňov viniča vykvasilo pomocou ľudskej lásky do krásneho vína. V malej modro-bielej pivničke môjho starého otca odvtedy dozrelo veľa vín, čakajúc na ochutnanie, pre radosť dobrého degustátora, aby sa mohol tešiť, že bol na mieste, kde bol vítaný, ponúkli mu dobré víno a túžil sa tam vrátiť.

Miesto

Mužliansky vinohrad je najteplejším a najzaujímavejším miestom na pestovanie viniča na Južnom Slovensku. Z hrozna dopestovaného na južných svahoch Mužlianskeho pohoria v trojuholníku uzavretom riekami Hron a Dunaj sa rodia vína s výnimočnými arómami a jedinečnou chuťou. Pohorie je sopečného pôvodu, pôdu vinohradu tvoria spraše s vysokým obsahom vápnika a minerálov. Mužlianske vína sú preto vysoko minerálne. Cukornatosť ovocia býva ideálna, niekedy aj vyššia ako zvyčajne, takže nie je zriedkavosťou ani neskorý zber.

Vinice

 V súčasnosti hospodárime takmer na 2 hektároch. Naše vinice sa nachádzajú vo vinohradoch pod Veľkým vrchom. Niektoré korene majú takmer 50 rokov, na strmom, južne orientovanom svahu ich vysádzali ešte naši starí otcovia. Naše odrody sú typické pre Mužlianske vrchy: Veltlínske zelené, Rizlingu vlašský, Pesecká leánka a Frankovka modrá.  Vína vyrobené z hrozna starých koreňov majú vysoký obsah minerálov, sú bohaté na chuť. Okrem toho sme pred 5 až 10 rokmi sme vysadili nové odrody slovenského viniča – Dunaj, Danubius a Svojsen, ktoré predstavujú zvláštnu, netradičnú chuť a sú čoraz obľúbenejšie medzi záujemcami o vínne špeciality. Hrozno sa pestuje v nízkom a stredne vysokom kordóne, pričom každý rok ponechávame jeden nový výhonok zastrihnutý na 4-5 očiek. Počas roka sa snažíme vytvoriť správnu mikroklímu pre strapce hrozna častými “zelenými prácami”. Množstvo úrody na nepreťažených koreňoch ešte korigujeme “zeleným zberom”. Výsledné množstvo obratého hrozna z koreňov so zníženým zaťažením je v závislosti od odrody 1,5 – 2,5 kg.

Víno

Sme za tradičné vinárstvo. Veríme, že kvalitu vína určujú hrozno s vinárom spoločne.  Vinárstvo začína už vo vinohrade. Ak sa oň staráme počas celého roku, ošetrujeme ho, poďakuje nám za to nádhernou úrodou. 

Výber času zberu je výzvou, ale ak skúsený vinár zahryznete do bobule hrozna, okamžite vie, či je čas na zber. 

Mušt nechávame kvasiť spontánne. Nové víno často stojí na hrubom kale niekoľko týždňov, prípadne ho nechávame na jemných kaloch niekoľko mesiacov. Často trvá aj rok, kým sa plní do fliaš, ale v závislosti od charakteru vína to môže byť aj viac. Dlhé obdobie zrenia je tiež užitočné, pretože je to spôsob, ako sa dozvedieť viac o správaní vína a o jeho štýle a proces samočistenia vína sa neoplatí unáhliť.

Sme jedným zo zakladajúcich členov vinárskeho klubu Parkan Granum Terroir. Našou hlavnou predstavou je vyrábať vína výlučne s použitím hrozna vypestovaného v našej vinohradníckej oblasti bez prídavných látok ovplyvňujúcich povahu vína, s použitím fyzikálnych vinárskych metód, ktoré najlepšie rešpektujú prednosti regiónu. Množstvo pridanej síry sa tiež snažíme udržať na čo najnižšej úrovni.

Pivnica

Náš starý otec postavil malú pivničku pre svoju rodinu pozdĺž hlavnej prístupovej cesty do mužlianskeho vinohradu, v trojuholníku uzavretom cestou na Nagyhegy a Mélyút.  Najprv postavil nad pivničku malú lisovňu s miestnosťou na zohriatie a až o niekoľko rokov neskôr bola nad nimi postavená izba na poschodí s terasou. Do pivnice sa vojde len niekoľko sudov a je najvhodnejšia na skladovanie červeného vína.  Nedávno prešla malou rekonštrukciou, pričom sme zachovali jej rustikálnu atmosféru. Jej bielo-modré steny pripomínajú staré zvyklosti. Môj starý otec kedysi natrel vonkajšie steny pivničky na bielo a 40 cm nad zemou ich nafarbil metlou namáčanou v modrej farbe.

Kvetinová trávnatá plocha pred pivnicou je vynikajúcim miestom na letný piknik. Pod vinicou prechádza časť cyklotrasy EUROVELO 6, takže naša malá pivnica je ľahko dostupná na bicykli, ale aj inými dopravnými prostriedkami alebo pešo. Pre tých, ktorí majú radi pešiu turistiku, je mužliansky vinohrad rajom na zemi; nájdu tu pestré vinice s krásnymi výhľadmi.

Ochutnávka vín

V lete je v mužlianskych vinohradoch skutočne skvelá pikniková atmosféra. Uskutočňujeme organizované ochutnávky vín, zvyčajne po osobnom dohovore, ale ani náhodní hostia, neobídu nasucho.

V zimnom období vieme pohostiť menšie skupiny s maximálnym počtom 10 – 15 osôb.

Cena degustačných balíčkov sa môže pohybovať od 10 do 35 EUR a závisí aj od počtu účastníkov. Preto je potrebné vopred dohodnúť termín, degustačné balíčky aj počet účastníkov.