H&V

Heni és Viktor

A kezdet

Kis pincészetünk első Olaszrizlingje 2005-ben készült. Tapasztalatok nélkül, de szeretettel, odafigyeléssel, gondoskodással. Csodálatos ital lett belőle. Ékes bizonyítéka annak, hogy a bor már a szőlőben megszületik; régi de ép szőlőtőke egészséges gyümölcse, melyet az emberi szeretet erjesztett borrá. Nagyapánk kis kék-fehér pincéjében azóta már nagyon sok bor érlelődött, várva gazdatorkát, hogy a jó ivó majd mosolyogva gondoljon rá, hogy olyan helyen járt, ahol szívesen látták, jó borral kínálták, s vágyjon oda vissza.

A hely

A Muzslai szőlőhegy Dél-Szlovákia legmelegebb és legkülönlegesebb termőhelye. A Garam és a Duna folyók által bezárt háromszögben kialakult muzslai dombok déli lejtőin termett szőlőkből egyedi ízvilágú, kivételes borok születnek. A vulkanikus alapokon nyugvó szőlőhegy talaja löszös, meszes, ásványianyag tartalma magas. A muzslai borok emiatt magas ásványtartalommal rendelkeznek, a szőlőtermés cukortartalma ideális, olykor magasabb a megszokottnál, ezért a kései szüret is gyakori.

A szőlő

Jelenleg 1.5 hektáron gazdálkozunk. Szőlőterületeink a Nagyhegy alatti és a Nagyhegy dűlőkön találhatóak. A kiültetett szőlő egy része közel 50 éves, ezt még nagyapáink ültették a meredek, déli fekvésű hegyoldalba. A fajtaösszetétel a Muzslai szőlőhegyre jellemző Zöld veltelíni, Olaszrizling és Királyleányka, valamint Kékfrankos szőlőfajtákból áll.  A régi tőkék szőlőjéből készült borok tartalmasak, ásványosak, zamatban gazdag tételek. 

5-10 éve ültettünk ki új nemesítésű, szlovák szőlőfajtákat – Dunaj, Danubius, Svojsen- melyek egy különleges, nem megszokott ízvilágot képviselnek és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a borkülönlegességeket keresők körében.

A szőlőt alacsony és középmagas kordonon termesztjük, minden évben tőkénként egy új szálvesszőt hagyva, 4-5 rügyre metszve. Évközben gyakori “zöldmunkával” próbáljuk kialakítani a szőlőfürtöknek a megfelelő mikroklímát. Az egyébként sem túlterhelt tőkék termésének mennyiségét “zöldszürettel” is csökkentjük.  Az alacsony tőketerhelés eredménye a 1,5 – 2,5 kg szőlőtermés, fajtától függően.

A bor

A hagyományos borkészítés hívei vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy a bor milyenségét a szőlő és a borász együtt határozzák meg.
A borkészítés a szőlőben kezdődik. Ha egész évben gondoskodunk róla, akkor a szüretnél ezt csodálatos terméssel hálálja meg.
A szüret időpontjának kiválasztása  kihívás, de a gyakorlott ember, ha beleharap a szőlőbogyóba, azonnal tudja, itt van a szüret ideje.

A mustot spontán erjesztjük. Az újbor gyakran több héten át a durva seprőn áll, vagy finom seprőn tartjuk hónapokig. Az első palackozásig legtöbbször egy év is eltelik, de a bor karakterétől függően akár több is. A hosszú érlelési időszak azért is hasznos, mert így megismerjük a bor viselkedését, stílusjegyeit, a bor öntisztulási folyamatát siettetni nem érdemes.

A Parkan Granum Terroir Borász Kör alapító tagjai közé tartozunk. Legfőbb irányelvünk, hogy kizárólag a borvidéken termett szőlő felhasználásával, a borok jellegét befolyásoló adalékanyagok nélkül, a termőhely erényeit leginkább megtartó, alapvetően fizikai borászati módszerekkel készítjük borainkat. Igyekszünk a hozzáadott kén mennyiségét is alacsonyan tartani.

A pince

Nagyapánk kis pincéjét a családjának építette a Muzslai szőlőhegyre vezető fő bekötőút mentén, a Nagyhegyi út és a Mélyút által bezárt háromszögben.  Először az apró borospince fölé emelt egy kis présházat, kis melegedő helyiséggel, és csak pár évvel később épült rá egy emeleti szoba egy terasszal. A pince befogadó képessége mindössze pár hordónyi, adottságait tekintve vörösbor tárolására a legalkalmasabb.

 A pince nemrég esett át egy kisebb felújításon, megőrizve azonban rusztikus jellegét. Fehér-kék falai a régi szokásokat idézik. Nagyapám egykoron fehérre meszelte a kis pince külső falait, melyeket a talaj szintjétől 40 cm magasságban, kék festőporba mártott seprűvel színezett körbe.

A pince előtti virágos-füves terület kiváló hely nyári piknikhez.

A szőlőhegy alatt halad el az EUROVELO 6 kerékpárút egy szakasza, ezért  kis pincénk könnyen megközelíthető gyalogosan, kerékpárral és egyéb közlekedési eszközzel. A túrázni szerető embereknek a Muzslai szőlőhegy pedig maga a földi paradicsom, változatos dűlők, gyönyörű kilátással.

Borkóstolás

Nyáron igazi piknikhangulat van a Muzslai szőlőhegyen. Szervezett borkóstolókat tartunk, általában előzetes egyeztetés alapján, de a véletlenül betoppanó vendégeink sem távoznak rossz szájízzel.

A téli időszakban kisebb csoportok fogadására van lehetőségünk, maximum 10-15 fővel.

A kóstolócsomagok ára 10-35 EUR közé tehető, de a résztvevők számától függően változhat. Éppen ezért mindenképp előzetes egyeztetés szükséges, mind az időpont, mind a kóstolócsomag kiválasztását, mind pedig a résztvevők számát illetően.